GELENEKSEL MOĞOL TIBBI
GELENEKSEL MOĞOL TIBBI
Alternatif tedaviler arasında yer alan geleneksel Moğol Tıbbı, temel teorisi ve tedavi özellikleriyle son derece dikkat çekicidir.
En belirgin tedavi yöntemleri kan çıkarma, kupa çekme ve delme yöntemi ile beraber kımız tedavisi olarak sıralanabilir. Geçmişi çok uzun yıllar öncesine dayanan Moğol tıbbı, hem Moğol halkının hastalıklarla mücadelede topladığı deneyimlere ve zekâya dayanan hem de net milli ve bölgesel özellikleri taşıyan tıp bilimidir. Hastalıkların tedavisinde az oranda ilaç kullanılması, verimlilik, ucuzluk ve kolaylık gibi özellikleri vardır.
Geleneksel Moğol Tıbbı Kan Çıkarma Tekniği
Kan çıkarma yönteminde, vücudun belli bir bölümündeki açık bir damar kanalını keserek kanı dışarı çıkarmak yoluyla, hastalığın tedavisi ve önlenmesi sağlanır. Kan çıkarma yöntemi, kan ve “Xila”nın yol açtığı deri iltihabı ve gut gibi ateşli hastalıklarda kullanılır. Kan çıkarma tedavisi iki aşamada tamamlanmalıdır. 1′inci adım, operasyondan önceki hazırlık safhası; ikinci adım, kan çıkarmanın uygulanmasıdır.
Kupa Çekme ve Delme Metodu
Bu yöntem kupa çekme ve kan çıkarmanın beraber kullanıldığı iyileştirme yöntemidir. İlk olarak vücuttaki belli bir yere kupa çekilir. Kupayı aldıktan sonra, şişmiş deriye iğneyle bir kaç delik açılır. Sonra deriye tekrar kupa çekilir ve deri içindeki kirli kan ve sarı salgı dışarıya emilir. Bundan ötürü kan ve nefes dolaşımı iyileştirilecek ve tedavi hedefi gerçekleştirilecektir. Bu tedavi yöntemi, genellikle vücudun kası fazla, esnek derili, iyi, kılsız ve kemik girinti çıkıntısı olmayan yerinde kullanılır. Özellikleri, hızlı verim alınması, kısa tedavi süresi, sıkıntısız uygulanması, acı vermemesi ve tehlikesiz oluşudur.
Kımız Tedavisi
Kımız tedavisi Moğol ulusunun geleneksel bir gıda tedavisidir. Kımız, hastalıkları iyileştirir, vücudu besler. Bilhassa yaralanmanın sebep olduğu şok, nefes alma güçlüğü ve kalbin ön kısmında oluşan ağrı gibi hastalık belirtileri için net bir fayda gösterir. Araştırmaya göre, kımızdaki şeker, protein, yağ ve vitamin gibi çok çeşitli unsurlar, insan sağlığına yararlıdır. Bunlar arasında, bilhassa büyük miktardaki C vitamini, aminoasidler, süt asidi, enzimler, mineraller, güzel kokulu maddeler ve çok az miktardaki kimyasal unsurlar sayılabilir.