DETOKSİFİKASYON TEDAVİSİ

Detoksifikasyon Tedavisi

Vücutta oluşan ve gerektiği gibi atılamayan toksinlerin temizlenmesi için uygulanan yöntemlerdir.

 Detoksifikasyon (toksinlerden arınma) alternatif tıpta sıkça kullanılan tedavi yöntem ve görüşlerindendir. Hastalıkların, vücuttaki zehirli (toksik) birikintiler nedeniyle oluşabileceği esasına dayanmaktadır. Halihazırda oluşmuş toksinlerin temizlenmesi ve yeni oluşacakların engellenmesi iyileşme sürecinde önemli bir role sahiptir.

Toksinlerden arınma süreci için pek çok farklı test ve teknikten yararlanılır. Vücutta bulunan toksinler arasında ağır metaller ve zirai ilaçlar, çevre kirliliğine sebep kirli atıklar ve gıda katkı maddeleri gibi çeşitli kimyasallar bulunmaktadır. İlaç ve alkol de vücutta toksinlerin oluşmasında etkilidir. Toksinler yiyeceklerin bağırsaklarda sindirilmesini sağlayan bakterilerin ürettiği doğal yan ürünlerdir. Proteinlerin sindirimi de vücutta toksin oluşturur.

Vücudumuzun toksinlerden arınmak için uyguladığı doğal yöntemleri vardır. Her bir hücre lenf bezi ve dolaşım sistemi dahilinde kendini toksinlerden arındırır. Toksinlerden arındırmayı başlatan temel organ karaciğerdir ve bunu böbreklerin ve bağırsakların yardımı ile gerçekleştirir. Toksinlerin vücuttan atılması böbrekler, kalın bağırsaklar, cilt ve akciğer vasıtasıyla yapılır. Toksinlerden kurtulma tedavisi, vücudun kendi kendine toksinlerden arınırken zorluklarla karşılaşması durumda önem kazanır. Bu duruma sebep; uzun süreye yayılmış yanlış beslenme, stres, gereğinden fazla yeme, yerleşik hayat, hastalıklar ve genel olarak yetersiz sağlık alışkanlıklarıdır. Vücutta birikmiş toksik atıkların neden olduğu hastalığa kan zehirlenmesi (toksemi) denir. Bazı kişilerin sindirim yolları, yıllarca gereğinden fazla yemek yemek, yağ oranı yüksek ve işlenmiş gıdalar içeren, lif bakımından fakir bir beslenme tarzı izlemek (Amerikan beslenme şekli ortalaması) nedeniyle yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirme yeteneğini kaybeder. Böyle bir durumda, yiyecekler sindirim yollarından düzgün bir şekilde yol alamaz. Kalın bağırsakta doğru bir şekilde sindirilmek veya ayıklanmak yerine yiyecekler sindirim yollarında çürüyüp toksik yan ürünler yaratırlar. Bu duruma toksik kolon sendromu veya bağırsakta kan zehirlenmesi adı verilir. Toksinlerden arındırma tedavileri ile vücudun kendi kendini toksinlerden temizlemesini başlatıp bu sürece destek olmaya çalışılmaktadır. Ayrıca, toksinlere maruz kalmasını engelleyip vücudun direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışılır böylece gelecekte toksik dengesizlikler yaşanmayacaktır.

DEROKSİFİKASYON TEDAVİSİ

Toksik Atık Testleri

Toksinlerden arındırma uzmanları toksik duruma yol açan nedenleri bulmak için çeşitli testlere başvururlar. Bu nedenler arasında enfeksiyonlar, alerjik durumlar, bağımlılık, toksik kimyasallar ve sindirim sistemi organlarındaki düzensizlikler yer alır. Probleme işaret eden çeşitli vücut işlevlerinin ölçümlendiği kan, idrar, dışkı ve saç analizlerinin yanı sıra alerji testleri de bu kapsamdadır. Toksinlerden arındırma uzmanlarının her zaman toksik durumların teşhisine yönelik gelişmiş testlerin kullanıldığı özel laboratuarları kullanma şansı mevcuttur.

Kan zehirlenmesi (toksemi) yaşayan kişilerin genellikle enfeksiyonlara karşı dürenci düşüktür çünkü bağışıklık sistemleri zayıflamıştır. Enfeksiyon nedenleri parazitler, bakteriler, virüsler ya da yaygın olarak kullanılan mayalar olabilir. Uzmanlar rahatsızlığın arkasındaki nedenleri bulmak için testlere başvuracaklardır. Öncelikle kan ve idrar tahlilleri ile karaciğer yakından incelenir çünkü karaciğer vücudun toksik bileşimlerden kurtulmasında sorumlu temel organdır.
Karaciğer toksinleri vücuttan atarken bunu iki aşamada gerçekleştirir. Yapılan testler problemin bu aşamalardan hangisinde oluştuğunu gösterir ve bu hangi tür toksinlerin bulunduğunu gösterebilir. Kan ve idrar tahlilleri PCBs (çevresel zehirler), formol (yaygın bir koruyucu madde), zirai ilaçlar ve ağır metaller gibi toksik kimyasalların olup olmadığına bakmak için de yapılabilir. Diğer kullanışlı bir test ise ağır metaller zehirlenmesine işaret edebilecek çinko yetersizliği olup olmadığını incelemeye yöneliktir. Saç analizi vücutta ağır metaller seviyesini ölçmek için kullanılır. Kan ve idrar tahlilleri, bağışıklık sistemi faaliyetlerini kontrol ederken hormon seviyeleri bazı belli başlı toksik bileşimlerin varlığını gösterir. Yaklaşık her saatte bir örnek alınan 24 saatlik idrar testi, uzmanın sindirim yolları ve böbreklerin etkinliğini gözlemlemesine yarar. Dışkı analizi ile beraber yapıldığında, toksik kalın bağırsak sendromu ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının teşhisine yardımcı olabilir. Bazı kan ve idrar testleri beslenme ile ilgili yetersizliklerin tespit edilip hasta için uygun bir iyileştirici beslenme şekli düzenlenmesini de sağlayabilir.

Toksinlerden arındırma uzmanları ayrıca geniş çaplı alerji ve aşırı hassasiyete yönelik testler uygulayabilirler. Cilt içi (cilt katmanları arası) ve dilaltı (sublingual) alerji testleri formol, araç egzozu, parfüm, sigara, klor, jet yakıtı ve diğer kimyasallar olmak üzere hastanın çeşitli maddelere karşı hassasiyetini ölçmeye yönelik kullanılırlar.

Gıda alerjileri ilave testler yapılmasını gerektirir çünkü bu alerjiler yiyeceklerin tüketilmesinden birkaç gün sonra gecikmiş olarak ortaya çıkan vücut tepkimeleri nedeniyle meydana gelir.  RAST, bazı yiyeceklerin tüketilmesi sonucu kanda oluşan antikor (bağışıklık sistemini destekleyici/koruyucu proteinler) seviyesini ölçmeye yöneliktir. Sitotoksik testi, gıda ve kimyasallar dahil olmak üzere bazı maddelerin kan hücrelerini etkileyip etkilemediğinin incelendiği bir kan testidir. Eliza (enzime bağlı bağışıklık deneyi hareketli hücre testi) testi gıda, kimyasallar ve diğer etkenlere karşı aşırı hassasiyeti ölçümlemeye yönelik en hatasız testlerden biridir. Gıda alerjilerine yönelik diğer testler arasında probleme yol açan yiyeceklerin sistemli bir şekilde değerlendirildiği eleme ve dönüşüm diyetleri yer alır. Toksinlerden arındırma uzmanları hastalarının sık sık görüşlerini alıp danışmalık yaparak hastalığın oluşumunda etkili hayat tarzı, mesleki, psikolojik ve duygusal etkenleri tespit edip düzeltmeye çalışırlar.

Toksinlerden Arınma Uygulamaları

Teşhis konulduktan sonra toksinlerden arınma uygulamaları sırasında çeşitli iyileştirme teknikleri kullanılır. İlk adım hastanın toksik ve alerji sebebi maddelere maruz kalmasının engellenmesidir. Bunların içinde ağır metaller, kimyasallar, radyasyon (x-ray, enerji hatları, cep telefonları, bilgisayar ekranları ve mikrodalga fırınlar yoluyla), duman, kirli su, yiyecekler, ilaçlar, kafein, alkol, parfüm, aşırı gürültü ve stres sayılabilir. Civa zehirlenmesi söz konusu olduğunda, hastanın tercihen bütünselci (holistik) bir diş doktoruna giderek dişlerindeki civa dolgularından kurtulması tavsiye edilir. Vücudun toksinlerden arınmasını teşvik edecek ve buna yardımcı olacak bir takım tekniklerden yardım alınır.

Alerjen taşıyan ve sağlıksız yiyecekler içeren ayrıca toksinlerinin atılmasına yardımcı yiyeceklerin ön plana alındığı acil bir beslenme tarzı değişikliği başlatılır. Toksinlerden arındırma diyetleri genellikle yağ oranı düşük, lif oranı yüksek ve çiğ yiyeceklerin olduğu vejetaryenliğe vurgu yapar. İşlenmiş gıda, alkol ve kafeinden kaçınılır. Vitamin, mineral, antioksidan, amino asit ve esas yağ asitleri gibi besin takviyeleri reçeteye eklenebilir. Ağır metallerin temizlenmesine yardımcı Spirulina sıkça reçeteye dahil edilen bir deniz yosunudur. Lipotropik (yağsever) maddeler, karaciğerden öd suyu ve yağ akışını düzenleyen bir takım vitamin ve besinlerdir. Toksinlerden arındırma için pek çok bitkisel takviye de
kullanılır. Devedikeni özütü (silymarin) karaciğeri temizlemede kullanılan en güçlü bitkilerden biridir. Natürapati (fiziksel yöntemlerle tedavi), Ayurveda tıbbı, geleneksel Çin tıbbı toksinleri temizleme ve bağışıklık sistemini güçlendirme amaçlı pek çok bitkisel formül önermektedir. Enfeksiyon ve parazit söz konusu olduğu durumlarda bunlar bitkisel formüller ve daha şiddetli durumlarda antibiyotikler ile tedavi edilir. Toksik bağırsak sendromu ve sindirim yolları rahatsızlıkları bitkisel laksatif ve pisilyum (Hindistan'da yetişen plantago ovata bitkisinden elde edilen lif) tohumları gibi lif oranı yüksek gıdalar sindirim yollarını temizleme ve arındırmayı güçlendirme amacıyla kullanılabilir. Kalın bağırsakların temizliğinde ise kolonikler kullanılır. Sindirimi güçlendirmek amacıyla sindirim enzimleri verilir ayrıca süt asidi ve diğer yararlı bakteriler besin takviyeleri eşliğinde tekrar sisteme dahil edilir.

 

Toksinlerden arınmada kullanılan bir diğer yöntem oruçtur. Oruç, birikmiş toksinlerin atılmasını ve iyileşme sürecini destekleyen en hızlı yöntemlerden biridir. Yoğun toksik birikimi olan hastalar yakın takibe alınır çünkü oruç tutarken dışarı atılan toksinler geçici olarak artış gösterir. Toksinlerden arındırma uzmanları Şelasyon tedavisini vücudun ağır metallerden temizlenmesi amacıyla kullanırlar. Şelasyonlar ağır metalleri bağlayıp hızlarını artıran bir takım maddelerdir. 2002 yılında, kalp hastaları üzerinde şelasyon tedavisini incelemesi amacıyla beş yıldızlı bir deney kliniği kurulmuştur. Ağır metallerin temizlenmesinde homeopatik ilaçların da etkili olduğu bulunmuştur. Terletme tedavileri de vücudun toksinlerden arınmasında etkili olabilirler çünkü neticede deri başlıca ayıklama organlarından biridir. Terleme ile deri altındaki yağ hücrelerinde birikme yapmış toksinlerin atılması sağlanır. Saunalar, şifa hamamları ve spor bu tedavilerden bazılarıdır. Masaj terapisi, akupunktur, Japon masajı (shiatsu), elle yapılan lenf drenajı ve kutup terapisi gibi bazı vücut terapileri de reçetede yer alabilir. Bu tarz terapilerle dolaşım ve yapısal problemlerin iyileştirilmesi, stresin azaltılması ve vücudun iyileşme sürecinde olumlu tepkiler vermesi amaçlanır. Psikoterapi, rehberlik ve stres yönetimi gibi düşünce/vücut terapileri, hastalığa sebep psikolojik nedenleri iyileştirip hastanın kendi hastalığı hakkında geliştirdiği olumsuz düşünceleri yenmesine yardımcı olabilir.

FAYDALARI

Toksinlerden kurtulma, alerji, endişe, kireçlenme, astım, kronik enfeksiyonlar, bunalım, şeker hastalığı, baş ağrısı, kalp rahatsızlıkları, yüksek kolesterol, düşük kan şekeri, sindirim bozuklukları, ruhsal bozukluklar ve obezite gibi sorunlar yaşayan hastalara fayda sağlayabilir. Kanser gibi çevresel faktörler nedeniyle oluşan durumların yanı sıra kaza veya meslekleri dolayısıyla yüksek seviyelerde toksik maddeye maruz kalmış kişiler için de faydalı olabilir. Toksinlerden arınma tedavisi geleneksel tıbbın teşhis ve tedavisinde başarılı olamadığı; söz konusu rahatsızlıkların kronik yorgunluk, çevresel faktörlü hastalık/kimyasallara karşı hassasiyet ve fibromiyalji sendromu gibi alerji ya da bağışıklık sistemi sorunları olması durumunda olumlu sonuçlar verebilir. Bahsi geçen rahatsızlıklara sahip olan kişiler; sebebi açıklanamayan yorgunluk, alerjik tepkimeler yaşamada artış, bazı yaygın maddelere karşı aşırı duyarlılık, gıda hassasiyeti ve hazımsızlık, ağrılar ile sancılar, düşük ateş, baş ağrısı, uykusuzluk, depresyon, boğaz ağrısı, ani kilo kaybı veya alımı, enfeksiyonlara karşı direncin azalması, genel bir keyifsizlik ve yetersizlik yaşayabilirler. Toksinlerden kurtulmak, faydalı önleyici bir tedbir olabileceği gibi genel sağlığı, zindeliği ve hastalıklara karşı direnci artırıcı bir rol de oynayabilir.

YAN ETKİLERİ

Toksinlerden arınma sürecinde hastalar yorgunluk, halsizlik, ağrı ve sancı, duygusal baskı, akne, baş ağrısı, alerjik tepkimeler ve üşütme ile grip belirtileri yaşayabilirler. Toksinlerden arındırma uzmanları bu olumsuz yan etkilerin iyileşme sürecinin bir parçası olduğunu savunur. Bu tepkiler bazen iyileşme nöbeti adını alır. İyileşme nöbetleri toksinlerin vücuttan atılıp temizlenmesi nedeniyle ortaya çıkan geçici toksin artışları sebebiyle yaşanır.